L’ültima decisiòn di pulìtich ca guèrna ‘l nost vèc’ cuntinént, al na fà végn’ i sgrìžul da la pagüra, Pènsègh bén, cara la mè gent, ma ‘s farés, tame parirés, ca ‘n quaidün žabèle al fà, oh cari i mè fiôi, a fà ‘l furmài grana, al padàn o ‘l lud’sàn, cun al làt in pulvor. Sem cunvìnt (ai nosti spàl gh’è chi ‘l cuménta, pr’alegerì la pesànt’ atmusféra “cun vint e cun vintün e vultra”) ca saltarés e forse žamò salta fôra, un furmai talmént divèrs, par miga dì gràm, da lasànu esterefàt; basìd! Sü c’l’argumént chì, n’ém parlad, par cal tant poch amò ca’s ricorda, cul nost amìs Bartulét, ca tame ricurdarém l’è stài par tanti, ma tantissimi àni in gir par casine e casòn a bat e sarnì le furme ‘d furmai grana. N’ha fai balà mila e mila cun una perentuàl mimina d’erùr. Anca quand è gnüd žu quéi d’l’üniversità piemuntèsa cul cumpiütèr l’han miga batüd! L’ha miga bestiemàd , e nüm cun Lü , parchè crédom in dal nost Signor Gesü Crist pô, né, sém asulütamét miga üs , sed’nò avarésum tiràd žu dal ciél anca tut’i santòn carulént.Tüt’i giurnài, chi pü chi mén , cun le televisiòn e i ràdio, i han dai, prima la nutìsia e pô la cunfèrma ca ‘l nost Guèrn italiàn, ca’l gh’à tame Minìstor un bel giun di nosti part, l’avarés di ‘d “nò!” a fa ‘l furmài senža ‘l lat frésch.Gh’èra gnanca da pensà divèrsament ca’l nost amìs, siur Santìn e natüralment nüm cun Lü, l’èra sudisfàd a la nutìžia, da la sò vuluntà da mantégn’ la nosta nurmatìva nasiunàl, ciuè da druà miga ‘l lat in pùlvor, né!Un cünt l’èra quand nüm da fiôi, sü ‘l fnì d’la secùnda guèra mundial e apéna dopu, cun i aiüt americàn pudèvum güstà ‘l sò lat in pulvor, ma alura gh’èra gnent da fa pasà dal gargaiòt, tüt l’èra bon. Propi bon. Ma ùra “nò”, propi nò!Düsà sa’l dirés anca al mè amis “cüldirèt”, Filìp di Bufèli d’la Triülža, ca cun sò fradél Duménìch, al fà ’ndà l’ažiénda ‘d familia, apéna prima e apéna dopu al purtòn pr’andà ‘l Mulinét. Pensi da pudè séntol una qual matìna da quéste chì, quand al végn sü a Cudògn’ pr’al marcà sétimanàl. E disèm gnanca gnént a prupòsit d’la raspadüra?!Pénsègh apéna d’avégh sü la léngua , né, ‘na fôia ‘d ràspa, ciapàda cui dü dìd, da ‘na furma fai cul lat in pulvor...na parirés – pénsi – da ciücià ‘n bucòn ad plastica! M’imàgini miga si pénsun i nosti amìs Doru “rè d’la rapadüra dopu Sanàrica” c’l’ha giràd al mund a dimustrà tame l’è buna e tame ‘s fà a fà la ràschia, opür ‘Frèdo Arnòld dal “vilàgio” ca par la secùnda volta, sü quàtor edisiòn, l’han elèt “raspadù nümor vün” in un cuncurs a Lod.Ma ‘ndém pü inàns’ sü c’l’argumént chì; né, sid’nò sò nò indùe ‘s’andarà a f’nì.Düsà duman, s’la sarà bun’amò c’la püblicità dal “Cunsòrzi dal grana padàn”, lanciàda in ucasiòn d’l’Espusisiòn internasiunàl c’l’è adré a sarà – sü i cancèi a Milàn e c’la dìs, fra l’àltor ca “in du nàs Grana Padàn, gh’è tante robe bune: la tèra, pr’esémpi, ca cun la sò erba vérda la nütrìs le noste vàche, ca cun al sò bon lat agh permètun da fa ‘l furmài dop püsè cünsümàd al mund” e via da cal pàs chì. Ma!Pr’intànt, sarà mèi par tüti, ricurdàs e sügerì, mudèstamént, sa gh’na füs da b’sogn, a quéi ca cünta e ca viu in d’la stànža di butòn – tame ‘s dis – ca ‘l furmài ‘s fà, dai témp indrè, tanti sécui fà, cul lat frésch.Bastarés lég’ i tanti libòr anca quei scrìt dai nosti dü fumbiés, Pet’nàr e Bergamàsch, e stà agiurnàd cui giurnài. Ciau, né, a la pròsima!
IL GRANA CON LA POLVERE DEL LATTE? (traduzione letterale dal dialetto codognino)L’ultima decisione dei politici che governano il nostro vecchio continente, ci fa venire i brividi dalla paura. Pensate bene, cara la mia gente, come si farebbe, come sembrerebbe che un qualcuno già fa, o cari i miei figli, a fare il formaggio grana, il padano o il lodigiano, con il latte in polvere.Siamo convinti (alle nostre spalle c’è chi commenta, per alleggerire la pesante atmosfera “con venti e con ventuno, e oltre”) che uscirebbe e forse già salta fuori, un formaggio talmente diverso, per mica dire gramo, da lasciarci esterrefatti; basiti!Su quell’argomento qui ne abbiamo parlato, per qual tanto poco che si ricorda, col nostro amico Bertoletti, che come ricorderemo è stato per tanti, ma tantissimi anni in giro per cascine e casare a battere e scegliere le forme di formaggio grana. Ne ha fatte ballare mille e mille con una percentuale minima di errori. Anche quando sono venuti giù quelli dell’Università piemontese col computer non l’hanno mica sconfitto!Non ha mica bestemmiato e noi con Lui, perché crediamo nel nostro Signore Gesù Cristo e poi, né, non siamo assolutamente mica usi, sennò avremmo tirato giù dal cielo anche tutti i santoni tarlati.Tutti i giornali, chi più chi meno, con le televisioni e le radio, hanno dato, prima la notizia e poi la conferma che il nostro Governo italiano, che ha come Ministro un bel giovane delle nostre parti, avrebbe detto di “no” a fare il formaggio senza il latte fresco.Non c’era nemmeno da pensare diversamente che il nostro amico, signor Santino e naturalmente noi con Lui, era soddisfatto alla notizia, dalla sua volontà di mantenere la nostra normativa nazionale, cioè a usare mica il latte in polvere, né! Un conto era quando noi da ragazzini, sul finire della seconda guerra mondiale e appena dopo, con gli aiuti americani potevamo gustare il loro latte in polvere, ma allora c’era niente da far passare dal gargarozzo (gol) tutto era buono. Proprio buono. Ma ora “no” proprio no! Chissà cosa direbbe anche il mio amico “coldiretto” Filippo dei Boffelli della Triulza, che con suo fratello Domenico fa andare l’azienda di famiglia appena prima e appena dopo il portone per andare al Molinetto. Penso di poterlo sentire una qualche mattina di queste qui , quando viene su a Codogno, per il mercato settimanale.E diciamo neanche niente a proposito della raspatura!?Pensate appena di avere sulla lingua, né, una foglia di raspa, presa con le due dita, da una forma fatta col latte in polvere... ci sembrerebbe – penso – di succhiare un boccone di plastica, M’immagino mica cose pensano i nostri amici Doro “re della raspatura dopo Sanarica” che ha girato il mondo a dimostrare come è buona e come si fa a fare la raschia, oppure Alfredo Arnoldi del “villaggio” che per la seconda volta, su 4 edizioni, lo hanno eletto “raspatore numero uno” in un concorso a Lodi.Ma non andiamo più innanzi su questo argomento qui, né, sennò non so dove s’andrà a finire.Chissà domani, se sarà buona ancora quella pubblicità del “Consorzio del grana padano” lanciata in occasione dell’Esposizione internazionale che sta chiudendo i cancelli a Milano e che dice, fra l’altro che “dove nasce Grana Padano, ci sono tante robe buone: la terra, per esempio, che con la sua erba verde nutre le nostre vacche , che con il loro buon latte ci permettono di fare il formaggio dop più consumato al mondo” e via di questo passo qui. Ma! Per intanto, sarà meglio per tutti, ricordarsi e suggerire, modestamente, se ce ne fosse il bisogno, a coloro che contano e che vivono nella stanza dei bottoni - come si dice – che il formaggio si fa, dai tempi indietro , tanti secoli fa , col latte fresco. Basterebbe leggere i tanti libri anche quelli scritti dai nostri due fombiesi , Pettinari e Bergamaschi , e stare aggiornati coi giornali. Ciao, né, a la prossima !
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